Egy igazán különleges téli lekvár recept, a diós-ananászos lekvár. Gyerekeknek annyira nem ajánlom, mert alkoholos, bár a főzéstől talán nem lesz olyan vészes.
Diós-ananászos lekvár:
- Fél ananász
- fél kg narancs
- fél kg mandarin
- 5 dkg dióbél
- kb. 60 dkg befőzőcukor (1:1)
- 3 ek rum.
Az ananászt lehéjazom, tönkjét eltávolítom, húsát felkockázom. A narancsokat és a mandarinokat meghámozom és kifilézem. A dióbelet durvára aprítom. Mindezeket megmérem és kb ugyanennyi 1:1-es zselécukrot hozzáadva egy lábasba teszem. Másnapig lefedve tartom, majd felteszem főni. A zselépróba sikerültéig lassan, de folytonosan kevergetve főzöm. Hozzáteszem a rumot és előmelegített szép üvegekbe töltöm. Az üvegeket azonnal lezárom és 1 percre fejre állítom. Dunsztban tartom másnapig.