Nemrég egy fesztiválon ettem medvehagymás pogácsát és nagyon ízlett, úgyhogy fogtam magam - és mivel szezonja van a medvehagymának - elkészítettem. Azt nem mondhatom, hogy gyorsan elkészíthető ételről van szó, de az íze és állaga kárpótolt mindenért.

Medvehagymás pogácsa recept:

Hozzávalók:

  • 50 dkg finom liszt
  • 1 csokor medvehagyma
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 25 dkg Rama margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 dkg cukor

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény tésztává, amit fél óráig pihentetünk.

A medvehagymát megmossuk, jól lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. A pihentett tásztával összekeverjük és lisztezett deszkán kinyújtjuk egy újjnyi vastagságra. Kiszaggatjuk a pogácsákat, késsel egy kicsit bevagdossuk a tetejét és tojásfehérjével magkenjük. Előmelegített sütőbe tesszük, de ne szorosan, mert növekedni fog sütés alatt. 200-220 C fokon kisütjük.

Szerző: zippogyújtó  2012.04.27. 14:37 Szólj hozzá!

Aki szeretne igazán ízletes bodzaszörpöt készíteni, annak érdemes felkészülni, mert hamarosan nyílik a bodza.

A jó bodzaszörp recepthez itt találod a hozzávalókat!

Szerző: zippogyújtó  2012.04.27. 13:08 Szólj hozzá!

Szerző: zippogyújtó  2011.12.13. 22:22 Szólj hozzá!

Címkék: blog étel receptek főzés recept gasztronómia

Egy ismerősünk küldte a következő linzer receptet. Ischler készítése: úgyanígy csak a tetejét leöntjük olvasztott csokival.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárga
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom héja
  • 1 teáskanál sütıpor
  • baracklekvár, ízlés szerint (a linzerlapok összeragasztásához)

Elkészítés:
Fontos, hogy először a száraz hozzávalókat keverd össze (ezek a liszt, a porcukor, a vaníliás cukor, a sütőport, és a citromhéj). Ezután gyorsan morzsold bele a margarint is, végül jöhet bele a tojás sárgája. Jól dolgozd össze, aztán már csak annyi a dolgod, hogy a nyers tésztát fóliába csomagolod, és beteszed állni a hűtőbe egy órán keresztül.
Ha a tészta kipihente magát, akkor vágd több darabra, hogy könnyebb legyen dolgozni vele, majd a darabokat porcukorral behintett deszkán vagy asztallapon nyújtsd ki úgy, hogy a végeredmény kb. fél cm-es tésztalapok legyenek (vastagabb ne legyen, mert akkor a tészta nem szívja fel rendesen a tölteléket, és könnyen kiszárad). Ha mindez megvan, akkor linzerszaggatóval formázd meg a majdani sütiket , és tedd őket sütőpapírra. Arra vigyázz, hogy ne érjenek össze, maradjon elég hely a tészták között!

180-200 C°-ra előmelegített sütőben mindössze 10 perc kell a sütiknek, ezután már csak annyi dolgod van, hogy a tésztalapokat kettesével összeragaszd olyan és annyi lekvárral, amilyennel és amennyivel a legjobban szereted. A tálalást fel lehet dobni még egy kis szitált vaníliás cukorral, de anélkül is mennyei lesz a végeredmény!

Szerző: zippogyújtó  2011.12.11. 17:17 Szólj hozzá!

Címkék: csoki lekvár liszt margarin vaniliás cukor

Bár kelt tésztás sütemény, de gyorsan elkészíthető finom sütemény az ízes bukta, amit otthon is könnyen el tudunk készíteni.

Lekváros bukta recept:

  • 1/2 kg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárga
  • 3 dl tej
  • 6 dkg zsír
  • 5 dkg porcukor
  • kevés só
  • 25 dkg lekvár (házi lekvár recept)

1 dl langyos tejjel, 1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk és hozzáöntjük a tejet, amiben feloldottuk a sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a többi hozzávalót. Fakanállal jól kidolgozzuk és hozzáadjuk az olvasztott vajat. Langyos helyen egy órát kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk és gyengén átgyúrjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepébe lekvárt teszünk és összecsavarjuk. Szorosan megzsírozott tepsibe tesszük és a tetejét megkenjük zsírral. 1/2 óráig kelesztjük és közepesen forró sütőbe sütjük. Amikor elkészült kiborítjuk a deszkára, de csak tálaláskor szedjük szét. Tetejét porcukorral meghintjük.

Szerző: zippogyújtó  2011.12.11. 16:55 Szólj hozzá!

Címkék: süti tojás lekvár liszt