A magyar étkezési kultúrából valahogy kikopott a hal fogyasztása. Pedig nagyon egészséges, könnyen emészthető ráadásul gyorsan megvan. Ennél a receptnél inkább a tengeri halat javaslom, de persze el lehet készíteni hazai halból is.
Fűszeres-gyümölcsös halfalatok recept:
- 65 dkg fehér halhús
- 4 sárgabarack
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm friss gyömbér
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 rúd fahéj
- 1-1 kávéskanál sáfrány és marokkói fűszerkeverék
- 15 dkg kimagozott fekete olajbogyó
- 1 csokor petrezselyem
- őrölt bors
- só
A barackokat félbevágjuk, kimagozzuk, a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért finomra vágjuk, majd serpenyőben, forró olajban átforgatjuk. Hozzáadjuk a fahéjat, a sáfrányt, az olajbogyót és a finomra vágott petrezselymet. Jól összekeverjük, és 5 percig kislángon kevergetjük, majd tűzálló tálba öntjük. Beletesszük a feldarabolt vagy mélyhűtött esetén felengedett halhúst és a sárgabarackot, megsózzuk, megborsozzuk, dupla alufóliával befedjük a tálat, és 35 percre forró sütőbe toljuk. Főtt burgonyát adhatunk mellé.