Nemrég készítettünk itthon szalagos fánkot. Elsőre elég bonyolultnak tűnt, de a végén kiderült, hogy aki készített már kelt tésztás süteményt, könnyen megoldja.

Szalagos fánk (házi fánk) recept 25-30 db:
  • 1/2 kg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárga
  • 1/2 l tej
  • kevés só
  • vaníliás cukor
  • 1 l olaj a sütéshez
A lisztet meglangyosítjuk egy kicsit (pl.: mikroba), amíg a kelesztés tart, ne legyen huzat, és kellemes meleg legyen a helyiségben. 3 dl langyos tejjel, élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A tojássárgáját a többi porcukorral elkavarjuk, és a kovászhoz adjuk. Keverés közben a langyos vajat, a maradék lisztet és annyi tejet adunk hozzá - amibe feloldottuk a sót -, hogy kalács sűrűségű legyen. Fakanállal 20 percig keverjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
Mikor megkelt lisztezett deszkára tesszük és a kezünkkel ujjnyi vastagságúra nyomkodjuk. Vizespohár nagyságú formával kiszaggatjuk és kevés lisztes deszkán még fél órát állni hagyjuk. Nem szabad túl keleszteni, mert nem lesz szalagos!
A fánkot középforró bő olajban sütjük. Ha túl forró az olaj, hirtelen fog megsülni és nem lesz szalagos. Egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér az edénybe, mert növekedni fog. Egyszer forgassuk csak meg. Elég gyorsan sülnek, úgyhogy oda kell figyelni!
Kiszedés után vaníliás cukorral meghintjük és melegen tálaljuk. Mi természetesen a házi baracklekvárunkkal ettük.

 

Szerző: zippogyújtó  2011.12.11. 16:18 Szólj hozzá!

Címkék: süti tej tojás sütés liszt vaniliás cukor

A bejegyzés trackback címe:

https://bodza-lekvar.blog.hu/api/trackback/id/tr333455659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.