Közeledik a karácsony és a szilveszter. Az egyik szokásos szilveszteri ital ilyenkor a bólé. Mi is többször készítettünk már, úgyhogy tudom ajánlani a következő bólé receptet.
Vörös bólé készítése:
- 1 üveg száraz vörösbor
- 1 üveg száraz vörös pezsgő
- 3 dl rum ( 60 %-os)
- 3 db narancs
- 3-4 mandarin
- 10 dkg cukor
A vörösbort összekeverjük a rummal és beletesszük a feldarabolt és meghámozott gyümölcsöket. Egy narancs és egy mandarin maradjon meg. Aki gyümölcsösebben szereti, tehet bele még grapefruitot is esetleg ananászt. Ezt a mixet egy napig tegyük a hütőbe.
Mielött kitesszük az asztalra beleöntjük a pezsgőt és a maradék gyümölcsöt karikára vágva a tetejére tesszük. Rászórjuk a cukrot és a rumot. Ezt a rumot meggyújtjuk és hagyjuk, hogy a gyömölcsöket karamellizálja. Portorico Rum is tökéletes, ráadásul az 60%-os. Ettől lesz igazán jó íze a bólénak! Fontos, hogy magas alkoholfokú italllal önsük le, mert nem fog meggyulladni.
Természetesen lehet fehér bólét is készíteni, fehér borból és pezsgőből. Arra figyeljünk, hogy száraz bor-száraz pezsgő, édes bor-édes pezsgő legyen egy italon belül.
Óvatosan igyuk, mert nagyon alattomos :-)