Bár kelt tésztás sütemény, de gyorsan elkészíthető finom sütemény az ízes bukta, amit otthon is könnyen el tudunk készíteni.
Lekváros bukta recept:
- 1/2 kg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 tojássárga
- 3 dl tej
- 6 dkg zsír
- 5 dkg porcukor
- kevés só
- 25 dkg lekvár (házi lekvár recept)
1 dl langyos tejjel, 1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk és hozzáöntjük a tejet, amiben feloldottuk a sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a többi hozzávalót. Fakanállal jól kidolgozzuk és hozzáadjuk az olvasztott vajat. Langyos helyen egy órát kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk és gyengén átgyúrjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepébe lekvárt teszünk és összecsavarjuk. Szorosan megzsírozott tepsibe tesszük és a tetejét megkenjük zsírral. 1/2 óráig kelesztjük és közepesen forró sütőbe sütjük. Amikor elkészült kiborítjuk a deszkára, de csak tálaláskor szedjük szét. Tetejét porcukorral meghintjük.