Hagyományos szilvalekvár recept.
Hozzávalók:
- 4 kg magozott szilva
- 80 dkg cukor
- 0,5 dl 20% -os ecet
- Nátrium-benzoát
4 kg megmosott, kimagozott szilvát egy lábasba öntünk, majd a tetejére 80 dkg cukrot szórunk. 0,5 dl 20%-os ecettel meglocsoljuk az egészet. Fedővel letakarjuk és egy napig állni hagyjuk. Másnap a tűzhelyre tesszük, alágyújtunk, és óvatosan felforraljuk. Nem szabad kevergetni! A forrástól számítva 3 órán át takaréklángon rotyogtatjuk, és még most sem szabad keverni! Amikor letelt a 3 óra, óvatosan megkeverjük, és további 30 percig főzzük. Tisztára mosott üvegekbe töltjük és a tetejére egy csipet Nátrium-benzoátot teszünk, hogy ne romoljon meg. Fontos, hogy a befőttes üveg ne legyen teljesen hideg, mert szétroppanhat. A megtöltött és jól lezárt üvegeket dunsztoljuk, azaz vastag takaróba, plédbe tesszük. Nem szabad megdölniük! Csak ha már teljesen kihült, akkor szabad elővenni.