A népi hagyományok szerint az újév első napján lencsét kell enni, hogy gazdagok legyünk. Nemcsak január elsején jó lencsefőzeléket főzni, hiszen egyszerű elkészíteni és nagyon kiadós.
Lencsefőzelék recept:
- 0,5 kg lencse
- 1 fej hagyma
- só
- 2 babérlevél
- füstölt lé vagy füstölt lé kocka
- 2-3 evőkanál ecet
- Ízlés szerint lehet fokhagymát és mustárt is beletenni.
A rántáshoz:
- 1-2 evőkanál liszt
- 3-4 evőkanál olaj
Előző nap beáztatjuk a lencsét, másnap párszor átmossuk. Felrakjuk a lencsét főni, hozzátesszük a füstölt levet vagy kockát, belerakjuk a hagymát egészben. Ízesítjük sóval, babérlevéllel. Közben rántást készítünk, amikor megfőtt a lencse, berántjuk.