Tipikus téli gyümölcs a narancs és természetesen ezt is el lehet készíteni lekvárnak. Gyors és nagyon egyszerű.
Narancslekvár recept:
- Narancs
- Kristálycukor
- Rum
- 1 kg narancshoz 75dkg-1kg kristálycukor ajánlott, ízlés szerint.
Mossuk meg a befőzni kívánt narancsokat és tegyük be őket annyi vízbe, hogy ellepje. Forraljuk addig, hogy a narancsok megpuhuljanak, a héjuk pedig simább legyen. Ez akár egy órát is igénybe vehet. Ezután vegyük ki az edényből, vágjuk fel őket maximum fél centis szeletekre és tegyük vissza őket az edénybe. A héját hagyjuk rajta. Rétegenként szórjuk rá a cukrot, és középerős lángon kezdjük újból főzni, egészen addig, amíg be nem sűrűsödik. Időnként kavarjuk meg –a vége fele sűrűbben-, nehogy odaégjen. Ha sokalljuk az egész héjak mennyiségét, főzés közben összetörhetjük őket a fakanállal, vagy kézi turmixszal pépesebbé tehetjük. Tetszés szerint rummal is ízesíthetjük. Ha elérte a kívánt sűrűséget, tegyük bele alaposan tisztára mosott befőttesüvegekbe és dunsztoljuk be. Várjuk meg míg kihül! A narancslekvárt érdemes legalább 2kg narancsból elkészíteni.