Tipikus téli gyümölcs a narancs és természetesen ezt is el lehet készíteni lekvárnak. Gyors és nagyon egyszerű.

Narancslekvár recept:

  • Narancs
  • Kristálycukor
  • Rum
  • 1 kg narancshoz 75dkg-1kg kristálycukor ajánlott, ízlés szerint.

Mossuk meg a befőzni kívánt narancsokat és tegyük be őket annyi vízbe, hogy ellepje. Forraljuk addig, hogy a narancsok megpuhuljanak, a héjuk pedig simább legyen. Ez akár egy órát is igénybe vehet. Ezután vegyük ki az edényből, vágjuk fel őket maximum fél centis szeletekre és tegyük vissza őket az edénybe. A héját hagyjuk rajta. Rétegenként szórjuk rá a cukrot, és középerős lángon kezdjük újból főzni, egészen addig, amíg be nem sűrűsödik. Időnként kavarjuk meg –a vége fele sűrűbben-, nehogy odaégjen. Ha sokalljuk az egész héjak mennyiségét, főzés közben összetörhetjük őket a fakanállal, vagy kézi turmixszal pépesebbé tehetjük. Tetszés szerint rummal is ízesíthetjük. Ha elérte a kívánt sűrűséget, tegyük bele alaposan tisztára mosott befőttesüvegekbe és dunsztoljuk be. Várjuk meg míg kihül! A narancslekvárt érdemes legalább 2kg narancsból elkészíteni.

Szerző: zippogyújtó  2009.12.08. 22:28 Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs narancs lekvár rum gyors étel

A bejegyzés trackback címe:

https://bodza-lekvar.blog.hu/api/trackback/id/tr991584741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása