Itt a karácsony és mindenki a menüt állítja össze. Ami talán egyetlen asztalról sem hiányozhat az a karácsonyi beigli. Korábban több receptet is kipróbáltunk, de nem igazán sikerült jó beiglit készíteni.

Ami bejött és bátran tudom ajánlani az a Horváth Ilona féle recept, de egy-két dolgot meg kellett változtatni rajta.

Hagyományos beigli készítése:

  • 1/2 kg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 egész tojás
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • kb. 0,5 dl tej
  • csipet só

Az élesztőt langyos tejjel és 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 4 kisebb cipót formálunk belőle. Ha hosszúkásra akarjuk készíteni akkor téglalap alakúra nyújtjuk 1/2 cm vastagságúra. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással, és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, ettől lesz márványos a mintája! Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk!

Diótöltelék:

  • 30 dkg dióbél
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg finom édes morzsa
  • 10 dkg mazsola
  • 3 dl víz

A vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.

Máktöltelék:

  • 30 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg dara

A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ha tetszett a recept, kérlek oszd tovább.

 

Szerző: zippogyújtó  2009.12.17. 22:46 4 komment

Címkék: süti tej tojás dió mák recept sütés margarin

A bejegyzés trackback címe:

https://bodza-lekvar.blog.hu/api/trackback/id/tr421605615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dögei 2013.11.28. 21:15:21

Nagyon jó a recept!Kipróbáltam,köszönöm:)

Aniko Juhasz Dillon 2014.12.24. 17:02:26

en mar regota csinalom a Horvath Ilona beijgliket. De iden nem talaltam meg a szakacskonyvet, ugy hogy ezt a receptet keszitettem el. finom lett, de nem lehet szeletelni mert darabokra valik amikor szeletelni probalom. ebbe a receptbe tul sok a vaj es ha jol emlekszem a Horvath Ilona recept szerint tejfol is megy a tesztaba. a makos nem emliti a mazsolat de a kepen benne van

zippogyújtó · http://www.zippoongyujto.blog.hu 2015.01.27. 14:51:02

@Aniko Juhasz Dillon: Szia! Ahogy írtam, pár dolgot megváltoztattunk. Mi tejfölt biztos, hogy nem teszünk bele. Azt, hogy miért esett szét, nem tudom megmondani...

Ilona F M 2017.12.18. 21:59:50

@Aniko Juhasz Dillon:
Nekem meg van a receptje,hogyha erdekel akkor irjal legyszives Aniko Juhasz Dillon. Akkor elkuldom neked facebook on vagy emailben. Kellemes unnepeket es jo sutkerezest. Ilona
süti beállítások módosítása