Itt a karácsony és mindenki a menüt állítja össze. Ami talán egyetlen asztalról sem hiányozhat az a karácsonyi beigli. Korábban több receptet is kipróbáltunk, de nem igazán sikerült jó beiglit készíteni.
Ami bejött és bátran tudom ajánlani az a Horváth Ilona féle recept, de egy-két dolgot meg kellett változtatni rajta.
Hagyományos beigli készítése:
- 1/2 kg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 egész tojás
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- kb. 0,5 dl tej
- csipet só
Az élesztőt langyos tejjel és 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 4 kisebb cipót formálunk belőle. Ha hosszúkásra akarjuk készíteni akkor téglalap alakúra nyújtjuk 1/2 cm vastagságúra. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással, és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, ettől lesz márványos a mintája! Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk!
Diótöltelék:
- 30 dkg dióbél
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg finom édes morzsa
- 10 dkg mazsola
- 3 dl víz
A vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.
Máktöltelék:
- 30 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 3 dl tej
- 1 csomag vaniliás cukor
- reszelt citromhéj
- 5 dkg dara
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ha tetszett a recept, kérlek oszd tovább.