Horvátországban sokfelé lehet találkozni tengeri ételekkel. Nekünk talán a legjobban a buzara ízlet. Aki szereti a rákot vagy a kagylót ne hagyja ki ezt a jó receptet. Mivel itthon inkább mirelit alapanyagot lehet találni, ezért bármikor elkészíthető. Nem egyszerű a recept, de ha elkészül kárpótol mindenkit.
Buzara recept:
- 2 kg kagyló (fekete) vagy 1 kg királyrák
- 2 evőkanál olivaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 15 gerezd fokhagyma
- 10 db paradicsom vagy egy üveg sűrített paradicsom
- 0,5 l fehérbor
- 2-3 db babérlevél
- 1 evőkanál vegeta
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 1,5 evőkanál zsemlemorzsa
- petrezselyem ízlés szerint
- 1 mokkáskanál cukor
A vöröshagymát és a fokhagymát összeturmixoljuk. A kagylón vagy rákon és a vegetán kívül, mindent egybeöntünk és 30-40 percig forraljuk.
A kagylót 4-5 percig lobogó Vegetás vízben főzzük egy külön edényben.
Ha kész a ragú a leszűrt kagylókra öntjük, és óvatosan összekeverjük, hogy ne törjük össze.
A kagylókat érdemes főzés elött jól átmosni.