Itt a szezonja az epernek. Sajnos a piacokon még mindig nagyon drágán adják, de van megoldás az olcsó eperlekvár készítéséhez. Az országban több helyen van "szedd magad" föld. Ma mi is elmentünk egy ilyen eperföldre Budakalász határába. Elég nagy terület és nagyon jó áron adják az eper kilóját. Azt gondolom, hogyha saját magunk dolgozunk meg a végtermékért, még jobban tudjuk értékelni, és teljesen mindegy, hogy eperről, barackról vagy épp a bodzáról beszélünk. A recept egyszerű, de nekünk ez vált be. Sem a barack lekvár, sem a múltkori eperlekvár nem romlott meg, és nagyon finomra sikerült.

Eperlekvár készítése:

  • 1,25 kg eper
  • 0,5 kg cukor
  • 1 zacskó Quittin 2:1 zselésítőszer

Ez az adaghányad egy adagra vonatkozik. Ha pl. 5 kg eperből készítünk lekvárt, 4 zacskó Quittin kell és 2 kg cukor kell.

Az elkészítése egyszerű, bár kicsit macerás. Az epret megmossuk a levelet, szárát eltávolítjuk. Feldaraboljuk (nem kell túl apróra), és el kezdük főzni. Főzés közben hozzáadjuk a Quittint és állandó keverés mellett fellforraljuk. Ha valaki pépessen szereti a lekvárt, a Quittin előtt botmixerrel még a jobban áttörheti. Ha felforrt hozzáadjuk a cukrot és forrástól számított 5 percig főzze. Ezután az előre jó alaposan elmosott üvegekbe peremig öntjük és jól lezárjuk. Fontos jól telerakni az üveget, hogy ne romoljon meg a lekvár. Hagyjuk kihülni és utána már lehet is enni!  

Szerző: zippogyújtó  2010.05.29. 20:08 Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: gyümölcs recept eper lekvár gyors étel gyümölcsös étel

Itt a szezonja az epernek. Nemrég készítettük el és nagyon finom lett! Ezzel a krémes ízzel igazán könnyűvé és mindenki által közkedvelt levessé tudjuk tenni.

Eperkrémleves recept:

Hozzávalók:

  • 60-70 dkg eper
  • 7 ek cukor
  • 2 liter víz
  • 0,5 zacskó vaniliás vagy tejszines puding por
  • 2 dl tej vagy tejszín
  • egy kis doboz natúr joghurt (csak ha tejjel készül)

 

Az epret 5 ek cukorral, citromkarikával puhára főzzük 10-15 perc alatt. Kivesszük a citromkarikákat és összeturmixoljuk.

Külön edényben összekeverjük a pudingport 2 ek cukorral, tejjel és a natúr joghurttal. Ha tejszínt használunk nem kell joghurt! 2-3 merőkanál krémlevest hozzáöntünk és simára keverjük. Ezután beleöntjük a melegen tartott eper krémlevesünkbe. Újraforraljuk és hagyjuk kihülni. Hidegen tálaljuk és tejszínhabbal díszithetjük, esetleg eper szeletekkel.

Szerző: zippogyújtó  2010.05.24. 19:29 Szólj hozzá!

Címkék: leves gyümölcs tej krém eper krémleves gyümölcsös étel

Most készítjük a bodzaszörpöt. Féltünk, hogy a nagy esőzések után nem nyílik a virág, de találtunk olyan helyet, ahol szép bokrok voltak.

A receptet itt találod: az igazi bodzaszörp recept

Most pár új képet teszek fel a készítésről.  

Szerző: zippogyújtó  2010.05.24. 19:18 Szólj hozzá!

Címkék: blog citrom bodza szörp

Baráti összejöveteleken sűrűn szoktuk készíteni, mert viszonylag gyorsan kész van és nagyon kiadós.

Pizza recept:

  • 1 kg rétesliszt
  • 1 dl olaj
  • fél evőkanál só
  • fél élesztő
  • 1 teáskanál cukor

A paradicsom szósz készítése

  • 1 kis paradicsom konzerv
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál cukor
  • csipet só
  • pizzafűszer

Az élesztőt langyos vízben felfutattom és hozzáadom a cukrot. Összegyúrom a tésztát és állni hagyom egy órát. Ezután a kezemmel szétnyomkodom a vastagon kiolajozott tepsibe kb 1 cm vastagságúra.

A szósz alapanyagait összekeverem és a tésztára teszem.

Szerző: zippogyújtó  2010.04.14. 22:52 Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom sütés rétesliszt gyors étel

Lassan jön a jó idő és lehet bográcsos ételeket készíteni. Ez pont egy ilyen, de otthon is el lehet készíteni persze.

Slambuc recept:

  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 3-4 fej hagyma
  • 1 szál kolbász
  • 0,5 kg burgonya
  • 0,5 kg csuszatészta
  • 2 db zöld paprika
  • 2 db paradicsom
  • pirospaprika

A szalonnát apróra vágom, kis olajon vagy zsíron kisütöm. Kiszedem a töpörtyűket és a maradék zsírban megpirítom a tésztát. Ráteszem az apróra vágott hagymát, a töpörtyűt, a karikára vágott kolbászt, apróra vágott zöld paprikát, paradicsomot, és a kockára vágott burgonyát. Hozzáadom a pirospaprikát, elkeverem és annyi vizet adok hozzá, hogy ellepje, majd megsózom. Óvatosan a sóval, mert a szalonna és a kolbász is sós!

Lassú tűzön főzöm, mire elfő a leve, a burgonya és a tészta is puha lesz. Kovászos uborkával vagy salátával tálalom.

Szerző: zippogyújtó  2010.04.14. 22:26 Szólj hozzá!

Címkék: burgonya saláta főzés vöröshagyma gasztronómia paradicsom töpörtyű

süti beállítások módosítása