Itt a szezonja az epernek. Sajnos a piacokon még mindig nagyon drágán adják, de van megoldás az olcsó eperlekvár készítéséhez. Az országban több helyen van "szedd magad" föld. Ma mi is elmentünk egy ilyen eperföldre Budakalász határába. Elég nagy terület és nagyon jó áron adják az eper kilóját. Azt gondolom, hogyha saját magunk dolgozunk meg a végtermékért, még jobban tudjuk értékelni, és teljesen mindegy, hogy eperről, barackról vagy épp a bodzáról beszélünk. A recept egyszerű, de nekünk ez vált be. Sem a barack lekvár, sem a múltkori eperlekvár nem romlott meg, és nagyon finomra sikerült.

Eperlekvár készítése:

  • 1,25 kg eper
  • 0,5 kg cukor
  • 1 zacskó Quittin 2:1 zselésítőszer

Ez az adaghányad egy adagra vonatkozik. Ha pl. 5 kg eperből készítünk lekvárt, 4 zacskó Quittin kell és 2 kg cukor kell.

Az elkészítése egyszerű, bár kicsit macerás. Az epret megmossuk a levelet, szárát eltávolítjuk. Feldaraboljuk (nem kell túl apróra), és el kezdük főzni. Főzés közben hozzáadjuk a Quittint és állandó keverés mellett fellforraljuk. Ha valaki pépessen szereti a lekvárt, a Quittin előtt botmixerrel még a jobban áttörheti. Ha felforrt hozzáadjuk a cukrot és forrástól számított 5 percig főzze. Ezután az előre jó alaposan elmosott üvegekbe peremig öntjük és jól lezárjuk. Fontos jól telerakni az üveget, hogy ne romoljon meg a lekvár. Hagyjuk kihülni és utána már lehet is enni!  

Szerző: zippogyújtó  2010.05.29. 20:08 Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: gyümölcs recept eper lekvár gyors étel gyümölcsös étel

A bejegyzés trackback címe:

https://bodza-lekvar.blog.hu/api/trackback/id/tr112040957

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eperszezon 2010.06.11. 21:44:06

 Biztos minden szülő számára ismerős helyzet, amikor a gyerekek éhes vadállatként vetik rá magukat egy újonnan megjelenő finomságra a szezon elején. Az én két fiam ujjongva örül az első adag epernek, cseresznyének, újkrumplinak, stb. (Ez persze cs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása