Édesanyám jól bevált almás pite receptjét osztom meg Veletek. Kimondottan jó ízű, állagú és eddig még mindenki agyondicsérte, ha kapott belőle:)
Almás pite recept:
- 20 dkg margarin
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1 kis tejföl
- 1 kiskanál sütőpor
- csipet só
- 2 kg alma
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 3 evőkanál daráltdió
- 1 evőkanál fahéj
- 1 citrom leve és a héja
A margarint, cukrot és a tojássárgáját habosra keverem. Hozzáadom a lisztet, sütőport, sót és a tejfölt. Ezeket össze kell dolgozni és 1-2 órát hűvös helyen pihentetni.
Almát hámozom, kimagozom és lereszelem. 10 percig állni hagyom és jól kinyomkodom a levét. Ezután párolom. Keverjük hozzá a cukrot ( 1 evőkanál), a citrom reszelt héját és a levét valamint a fahájat.
A tésztát felezem és kinyújtom a tepsi méretéhez igazítva. Zsemlemorzsával megszórom az alját, beleteszem a tésztát és megszórom dióval. Ráteszem az almát utána a tészta másik felét. Kenjük meg tojásfehérjével és közepes lángon megsütjük. Kb 30 perc.