Nah, szóval elkészült az első meggyszörpünk:)

Meggyszörp recept:

  • 4,7 kg magos meggy
  • 3,5 kg cukor (kilonként 70-80 dkg)
  • kevés Nátrium-benzoát

Ez a 4,7 kg meggy (ennyit szedtünk) épp elég volt. Megmostuk, a magot nem szedtük ki, és rákerült 2,5 kg cukor. A cukor segít abban, hogy több levet eresszen. Összenyomkodtuk kézzel, addig míg szinte csak a mag maradt.

Kevés Na-benzoát egy keveréssel.

Két pelenkát összevarrtunk, hogy elég sok beleférjen, és másfél napig hagytuk csöpögni. Közben jópárszor meg kellett nyomkodni, hogy több lé legyen.

1,5 nap után a kicsepegett levet felforraltuk (kb. 20 perc), és hozzáadtunk még 1 kg cukrot. Ez ízlés szerint változhat. 4,3 l meggyszörp lett belőle.

Hagyni kell kihűlni, és jól elmosott üvegbe önteni.

Azt hiszem ez a hagyományos meggyszörp készítése.

Kedves egészségére mindenkinek!

Szerző: zippogyújtó  2009.06.24. 20:58 2 komment

Címkék: meggy gyümölcs főzés szörp nátrium benzoát

Most állunk neki a meggyszörp készítésének!

Több receptet is megnéztünk a neten, de szerintem maradunk a dédmama receptjénél...

Ez a recept a nyomogatós-csöpögtetős fajta. A lényege, hogy a meggy szemeket cukorral összekeverjük és kevés Nátrium-benzoátot adunk hozzá.Összenyomkodjuk (ki lehet magozni a meggyet elötte) ezt egy nagy fazékban tegyük. Ezután egy pelenkába öntjük (a húslevest is ezen keresztül szokták szűrni) és hagyjuk csorogni.

A pontos recepturát nemsokára írom. De ezt majd csak akkor tudom, ha már elkészült a kész meggyszörp!

Addig itt egy kép, hogy miből készült!

Szerző: zippogyújtó  2009.06.21. 19:07 Szólj hozzá!

Címkék: meggy gyümölcs szörp

A mentaszörp hasonlóan készül, mint a bodzaszörp. Sokan idegenkednek ettől a hűsítő italtól, pedig a mentalevél jó hatással van a gyomor működésére, és az emésztőszervek gyulladásának csökkentésére.

Hozzávalók:

    • 5 kg cukor
    • 2,5 liter víz
    • 5-7 dkg citromsav
    • 0,5 kg citrom összevágva és érdemes kicsavarni elötte
    • mentalevél (darab számot nem tudok írni, de nagyon sok kell bele)
    • 0,5 dkg Nátrium-benzoát

A cukrot és a vizet hasonlóan a bodzaszörphöz felfőzzük, és hagyjuk kihűlni. A menta levelet botmixerrel összezúzzuk és belekeverjük a szirupba. Pár nap áztatás után leszűrjük és üvegbe öntjük. Itt is érdemes Nátrium-benzoátot beletenni, hogy ne romoljon meg.

 

Szerző: zippogyújtó  2009.06.01. 21:39 Szólj hozzá!

Címkék: menta szörp nátrium benzoát

Az alábbi bodzaszörp recept valóban kipróbált és mindenki számára ízletes szörphöz való.

Hozzávalók:

  • 10 kg cukor
  • 5 liter víz
  • 10-15 dkg citromsav
  • 1,5 kg citrom kicsavart leve és összevágott héja
  • bodzavirág ( kb. 100 fej)
  • 1 dkg Nátrium-benzoát

Elkészítés:

A 10 kg cukorból és az 5 liter vízből sűrű szirupot főzünk (30-45 perc), figyelni kell, hogy elég ideig főzzük, mert különben visszasűrűsödik. Viszont ha sokáig főzzük, megég a cukor (karamellizálódik). Ezt a szirupot egy minimum 15 literes fazékban melegítsük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Kihűlés után bele lehet tenni a bodzavirágot, a citromot, citromlevet, Nátrium-benzoátot.

Ezt a szörp alapot 3-4 nap után leszűrjük és üvegekbe öntjük. Ha túl sok napig áll, a szörp megerjedhet.

Szerző: zippogyújtó  2009.05.31. 22:25 4 komment

Címkék: blog főzés recept bodza szörp nátrium benzoát

Mi egyfajta lekvár receptet próbáltunk, egy baráti ajánlásra.

A Quittin nevű zselésítő por hátoldalán lévő recept volt az, amit szórul-szóra betartottunk és többféle gyümölcsből is nagyon finom lekvárt tudtunk készíteni.

"Gyorsan és finomat" tényleg lehet ez a szlogen, gyümülcsöket megmosni, feldarabolni, először a zselésítő porral felforralni és utána mehet a cukor, és újra forralni kb.5 percig.

Jól kimosott üvegbe, azonnal mehet a kész gyümölcslekvár. Egy kis jótanács: az üveget teljesen tele kell tenni, és 10-15 percig fejjel lefele lezárva tartani. Ez a lekvár megromlását akadályozza meg. Baracklekvár:

 

 

 

Szerző: zippogyújtó  2009.05.31. 21:00 Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs főzés barack lekvár

süti beállítások módosítása