Egy nagyon finom padlizsánkrém receptet írok most le. Ezt a krémet tudom ajánlani családi összejöveteleken vagy egy jó poker partyn:) A lényeg, hogy legyen sok piritós és sok padlizsánkrém!

Padlizsánkrém juhsajttal

Hozzávalók:

  • 2 db 30 dkg-os padlizsán
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg fetasajt
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kávéskanál friss oregano (vagy fél kk. szárított)
  • feketebors
  • vöröshagyma izlés szerint (mi nem mindig teszünk bele)

A padlizsánt megmosni és félbe kell vágni hosszában. A vágási felületeket olivaolajjal be kell ecsetelni. A tepsit ki kell bélelni alufóliával és a padlizsánokat vágási felülettel lefelé bele kell tenni. A sütőt 220 fokon elő kell melegíteni! A padlizsánokat a meleg sütő középső részébe kell betolni és fél óráig kell sütni. Ezután ki kell venni és a szárakat el kell távolítani.

A padlizsánt, fokhagymát és a fetasajtot mixerben kell pürésíteni. Az így kapott krémet citromlével, oregánoval, sóval, borssal ízesíteni. Ha egy kicsit kihült, be lehet tenni a hűtőbe.

Szerző: zippogyújtó  2009.08.17. 21:47 Szólj hozzá!

Címkék: vöröshagyma sajt krém fokhagyma padlizsán sütés

Éppen aktuális az őszibarack krémleves. Nemrég készítettük el és nagyon finom lett! Én nagyon szeretem a gyümölcsleveseket, de a hagyományos gyümölcsleves talán már unalmas. Ezzel a krémes jelleggel pedig új színt tudunk a konyhába vinni.

Őszibarack krémleves

Hozzávalók:

  • 60-70 dkg kimagozott, megpucolt őszibarack
  • 7 ek cukor
  • 1 liter víz
  • 5 szem szegfűszeg
  • 2 rúd fahéj
  • 2-3 citromkarika
  • 0,5 zacskó vaniliás vagy tejszines puding por
  • 2 dl tej vagy tejszín
  • egy kis doboz barackos joghurt (csak ha tejjel készül)

 

Az őszibarackot szegfűszeggel, fahájjal ( érdemes teatojást használni), 5 ek cukorral, citromkarikával puhára főzzük 10-15 perc alatt. Kivesszük a fűszereket és a citromkarikákat és összeturmixoljuk.

Külön edényben összekeverjük a pudingport 2 ek cukorral, tejjel és a barackos joghurttal. Ha tejszínt használunk nem kell joghurt! 2-3 merőkanál krémlevest hozzáöntünk és simára keverjük. Ezután beleöntjük a melegen tartott őszibarack krémlevesünkbe. Újraforraljuk és hagyjuk kihülni. Hidegen tálaljuk és tejszínhabbal díszithetjük, esetleg őszibarack szeletekkel.

Szerző: zippogyújtó  2009.08.13. 23:04 Szólj hozzá!

Címkék: leves barack krémleves őszibarack szegfűszeg

Itt az idő, hogy a nyári gyümölcsökből ne csak lekvár vagy szörp készüljön, hanem finom gyümölcsleves is. Mi krém levest csináltunk szilvából. Furcsán hangzott először, de jól sikerült, ezért merem ajánlani mindenkinek.

Szilvakrém leves receptje:

Hozzávalók:

  • 1.5 kg szilva
  • 2 liter víz
  • fahéj 2-3 rúd
  • szegfűszeg 10 szem
  • 10-11 evőkanál cukor
  • 4 dl tej
  • 1 zacsó puding por (vaniliás vagy tejszín izű)
  • 2-3 citromkarika

A szilvát kimagozzuk, apró szeletekre vágjuk. 2 liter vízben szegfűszeggel, fahájjal, (érdemes teatojásba tenni) cukorral, citromkarikával puhára főzzük 10-15 perc alatt. Kivesszük a fűszereket és a citromot. Összeturmixoljuk és újra forraljuk.

Külön edényben a pudingport két ek. cukorral és 4 dl tejjel összekeverjük, a szilvaléből 2-3 merőkanállal hozzáöntünk, simára keverjük és beleöntjük a gázon lévő szilvakrémbe. Ezzel tudjuk sűríteni a levest. Pár percet forraljuk és hagyjuk kihűlni. Hidegen tálaljuk kis tejszínhabot tehetünk a tetejére.

A tej helyett lehet tejszínt is használni, de akkor kevesebbet kell beletenni.

Jó étvágyat!

Szerző: zippogyújtó  2009.08.13. 22:50 Szólj hozzá!

Címkék: szilva leves tej krémleves szegfűszeg

Hagyományos szilvalekvár recept.

Hozzávalók:

  • 4 kg magozott szilva
  • 80 dkg cukor
  • 0,5 dl 20% -os ecet
  • Nátrium-benzoát
     

4 kg megmosott, kimagozott szilvát egy lábasba öntünk, majd a tetejére 80 dkg cukrot szórunk. 0,5 dl 20%-os ecettel meglocsoljuk az egészet. Fedővel letakarjuk és egy napig állni hagyjuk. Másnap a tűzhelyre tesszük, alágyújtunk, és óvatosan felforraljuk. Nem szabad kevergetni! A forrástól számítva 3 órán át takaréklángon rotyogtatjuk, és még most sem szabad keverni! Amikor letelt a 3 óra, óvatosan megkeverjük, és további 30 percig főzzük. Tisztára mosott üvegekbe töltjük és a tetejére egy csipet Nátrium-benzoátot teszünk, hogy ne romoljon meg. Fontos, hogy a befőttes üveg ne legyen teljesen hideg, mert szétroppanhat. A megtöltött és jól lezárt üvegeket dunsztoljuk, azaz vastag takaróba, plédbe tesszük. Nem szabad megdölniük! Csak ha már teljesen kihült, akkor szabad elővenni.

Szerző: zippogyújtó  2009.08.08. 00:23 2 komment

Címkék: szilva főzés lekvár nátrium benzoát

Ez a kenyér recept nem kapcsolódik persze a szörpökhöz vagy a lekvárokhoz, de mivel ezt is kipróbáltuk (most is ezt eszem), úgy gondoltam, hogy leírom a recetjét.

Házi kenyér recept:

  • 3,5-4 dl langyos víz
  • 2 evőkanál étolaj
  • 4 mokkás kanál só
  • 2 mokkás kanál cukor
  • 1/3 élesztő
  • 1/2 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál rozsliszt (helyettesíthető finomliszttel)
  • 1/2 kg finomliszt 

A fentieket összekeverni egy tálba a finomliszten kívül, meleg helyre tenni kb. fél órára (közben lehet inni egy sört)

Ha letelt az idő 1/2 kg finom és 15 dkg réteslisztet jó alaposan össze kell gyúrni. Majd megint meleg helyre tenni fél órára. A réteslisztet ki lehet váltani finomliszttel, de rétesliszttel finomabb.

Fél óra múlva kb. 2-3 szorosára dagad. Ki kell lisztezni egy tepsit, az elődagasztott tésztát kicsit átgyúrni, formázni majd a tepsibe tenni. A tetejét tojássárgájával bekenni.

Rá lehet szórni: korpát, szezámmagot, napraforgómagot, vagy bármit ami tetszik, és bevagdosni egy éles késsel. Letakarva a kemence mellett 1-2 órán keresztül keleszteni (ha nincs kemence megteszi az eddigi meleg hely is). Ennyi idő alatt szépen megdagad, majd előmelegített sütőben a legmagasabb fokozaton megsütni 40-45 perc alatt.

Mi most készítettünk olivás kenyeret illetve hagymás kenyeret. Annyi a különbség, hogy amikor a finomlisztet és a rozslisztet összegyúrjuk, összevágott olivát ill. hagymát is tettünk bele. Remélem érthető (ha nem szólj bátran).

Jó étvágyat és sok sikert!

 

Szerző: zippogyújtó  2009.07.06. 21:34 2 komment

Címkék: blog kenyér recept sütés rozsliszt

süti beállítások módosítása