Ez a kenyér recept nem kapcsolódik persze a szörpökhöz vagy a lekvárokhoz, de mivel ezt is kipróbáltuk (most is ezt eszem), úgy gondoltam, hogy leírom a recetjét.
Házi kenyér recept:
- 3,5-4 dl langyos víz
- 2 evőkanál étolaj
- 4 mokkás kanál só
- 2 mokkás kanál cukor
- 1/3 élesztő
- 1/2 evőkanál ecet
- 2 evőkanál rozsliszt (helyettesíthető finomliszttel)
- 1/2 kg finomliszt
A fentieket összekeverni egy tálba a finomliszten kívül, meleg helyre tenni kb. fél órára (közben lehet inni egy sört)
Ha letelt az idő 1/2 kg finom és 15 dkg réteslisztet jó alaposan össze kell gyúrni. Majd megint meleg helyre tenni fél órára. A réteslisztet ki lehet váltani finomliszttel, de rétesliszttel finomabb.
Fél óra múlva kb. 2-3 szorosára dagad. Ki kell lisztezni egy tepsit, az elődagasztott tésztát kicsit átgyúrni, formázni majd a tepsibe tenni. A tetejét tojássárgájával bekenni.
Rá lehet szórni: korpát, szezámmagot, napraforgómagot, vagy bármit ami tetszik, és bevagdosni egy éles késsel. Letakarva a kemence mellett 1-2 órán keresztül keleszteni (ha nincs kemence megteszi az eddigi meleg hely is). Ennyi idő alatt szépen megdagad, majd előmelegített sütőben a legmagasabb fokozaton megsütni 40-45 perc alatt.
Mi most készítettünk olivás kenyeret illetve hagymás kenyeret. Annyi a különbség, hogy amikor a finomlisztet és a rozslisztet összegyúrjuk, összevágott olivát ill. hagymát is tettünk bele. Remélem érthető (ha nem szólj bátran).
Jó étvágyat és sok sikert!